Duonos gira – gaivusis nealkoholinis gėrimas. Šiai girai gaminti naudojama juoda, kartais balta duona.
Juodos duonos gira I būdas
Vanduo 2 l
Juoda duona 0,5 kg
Į karštą vandenį įdėti duoną, išmirkytą vandens ir sodos tirpale santykiu 1:1. Girą reikia palaikyti pusvalandį, kol parūgs ir galima gerti. Sodos tirpale išmirkyta duona labai greit surūgsta.
Juodos duonos gira II būdas
Vanduo 5 l
Cukrus 500 g
Juoda džiovinta duona l kg
Mielės 50 g
Razinos 25 g
Užvirinus vandenį, sudedama duona ir pavirinama 15 minučių. Nuėmus nuo ugnies, palaikoma 3—4 valandas. Po to nukošiama, pripildoma vandens tiek, kad būtų 5 litrai, į skystį suberiamas cukrus, sudedamos su cukrumi ištrintos mielės ir palaikoma 12 valandų, kol įrūgsta. Nugraibius putas, gira supilstoma į butelius, įdedama razinų. Gerti tinka po 2—3 dienų.
Bandžiusiojo pastaba: jei duoną virinsite 15 minučių, kaip parašyta šiame recepte, ji taps košele, kurią bus be galo sunku nukošti. Tad geriau ne virinti, o tiesiog užplikyti paskrudintą ar džiovintą duoną verdančiu vandeniu.
Juodos duonos gira III būdas
Vanduo 2 l
Cukrus 200 g
Juoda džiovinta duona 0,5 kg
Mielės 20 g
Razinos
Į verdantį vandenį sudedama džiovinta duona ir palaikoma 3-4 val. Tada nukošiama, suberiamas cukrus, mielės ir laikoma kol išrūgsta. Paviršiuje atsiradusios putos nugraibstomos, gira supilstoma į butelius, pridedant po 1-2 razinas į kiekvieną butelį ir uždaroma.
Juodos duonos gira IV būdas
Vanduo 10 l
Cukrus 1 kg
Juoda duona 2 kg
Mielės 30 g
Razinos 50 g
Duona supiaustoma riekelėmis ir sudžiovinama. Gerai, kai duona truputį paskrunda, tuomet gėrimas įgauna gražesnę spalvą. Po to ji užplikoma verdančiu vandeniu ir palaikoma 5-6 val. Vėliau skystis nupilamas ir perkošiamas per drobę ar tankų sietelį. Papildomai įpilama virinto vandens, kad būtų 10 l, ir supilamas cukrus. Skystis atvėsinamas iki 30°C, ir supilamos ištrintos su cukrumi mielės. Atskirai, uždengtame puode, užpylus truputį vandens, išverdamos mėtos, perkošiamos ir supilamos i girą. Indas pridengiamas drobe ir pastatomas šiltai. Po 10-15 valandų, kai putomis apsitraukia visas giros paviršius, jos nugraibomos skylėtu samteliu, o gira supilstoma į butelius (pilama iki kaklelio). Į kiekvieną butelį įdedama po raziną. Buteliai užkemšami išvirintu kamščiu, užrišami ir gulsčiai sudedami rūsyje. Vartoti galima po 24 valandų. Gira greitai perrūgsta, todėl nereikia jos daug gaminti.
Duonos gira
Sukūrė
Brownas
, Kov 21 2010 15:49
Temoje atsakymų: 1
Vartotojų skaito šią temą: 0
narių: 0, svečių: 0, slaptų narių: 0