:$ niekad negalvojau, kad judantį avatarą turėsiu, bet gi awesome jisai 8-) tai ir darkart dėkui
Hobbes tai ilgai jau (spėjau porą knygų perskaityt tuo pat metu, kai ir šitą skaičiau

). Bet šiaip super. Kai tik pradėjau skaityt, tai kažkaip truputį keista buvo, kad jis kiekvieną frazę ar terminą smulkiai aiškina, kad neduokdie nesuprastum neteisingai jo minčių

Bet po to įsivažiavau. Priėjau skyrių apie bažnyčią, tai ir vėl truputį sunkiau einasi, bet kaip ten bebūtų, įdomi man jo nuomonė apie valstybę, tai skaitau ir toliau (ypač įdomus faktas, kad bažnyčią irgi nagrinėja kaip valstybę). Blogiausiu atveju planuoju iki rugsėjo baigt
Tik trikdo mane šiek tiek jo interpretavimas viešoje erdvėje, na gal ne taip pasakiau, hm... Esmė ta, kad Hobbes, kaip ir Machiavelli, mano nuomone dažnai ne visai taip, kaip reikia pateikia. Gerai, Machiavelli atveju nukrypstama gal ne tiek ir daug, bet kai apie Hobbes sako, kad jis tegia, jog žmogus - savanaudiška būtybė, kuri veikia tik savo naudai, o pamiršta paminėti, kad jis taip pat sako, kad žmogus tiek gudrus, kad supranta, jog vienas neišgyvens ir dėl to bendradarbiauja, nu tai...
Aišku, ilgiau pakalbėjus, viską galima suvest į visišką savanaudiškumą; buvo mums taip, kai šiuolaikinių politinių teorijų paskaitoj

dėstytojas užvirė mūsų diskusiją ir po to baisėjosi, kaip mes "hobsiškai" mąstom

tada net namų darbų uždavė - sugalvot kokį nors veiksmą, kuris žmogus daro ne savo naudai. Niekas nieko nesugalvojo